Bomenbiologie.nl
Natuur is fun
Boek een bezoek

Ontdek de verwonderingen in het bomenrijk van het Nationaal Bomenmuseum

Het Nationaal Bomenmuseum en de stichting NatuurWijs willen kinderen in verbinding brengen met de verwonderingen van het bomenrijk. Het Nationaal Bomenmuseum in Doorn biedt hiervoor een prachtig podium. Hier ligt het grootste arboretum van Nederland met 29 hectaren aan wetenschappelijk beheerde bomenpracht.

Leren over de natuur doe je in de natuur. Daarom dient de bomentuin als klaslokaal. De gediplomeerde gidsen van NatuurWijs bieden lesprogramma’s op maat aan voor basisscholen. Ook  Buitenschoolse Opvang organisaties en particulieren kunnen een van de speurtochten reserveren. De kinderen ontdekken een dagdeel lang hoe belangrijk en hoe bijzonder bomen zijn in het (voort)bestaan van de mensheid en over de oorsprong van onze planeet. Op deze buitendagen kunnen ze kijken, voelen, ruiken, luisteren en ervaren. Zelf ervaren en zelf ontdekken wat mens, dier en bomenrijk met elkaar te maken hebben. Dat blijft pas echt hangen.

Naar de site Bomenmuseum.nl

De grootste bomentuin als klaslokaal maakt indruk

De lesprogramma’s zijn gericht op zelfontdekkend leren. De leerlingen gaan op ontdekkingstocht in de bomentuin en krijgen uitdagende opdrachten aangeboden. De ervaringen die ze hierbij opdoen, worden direct gekoppeld aan basiskennis over natuur. Beestjes zoeken, bomen en bladeren herkennen, begrijpen hoe een boom werkt, de hoogte van bomen meten, ze kunnen herkennen aan hun schors, ervaren waarvoor de mens bomen gebruikt en ervaren hoe het leven is ontstaan, dat planten de oudste bewoners van deze aarde zijn en dat er geen leven is als er geen planten (bomen) zijn: de kinderen gaan zelf aan de slag en ervaren door te doen. Samenwerken staat tijdens de buitendagen centraal.

De interactieve speurtochten 'Geen Bomen Geen Leven' en 'Big History in 24 uur' zijn geschikt voor leerlingen van groep 6 t/m 8 (leeftijd: 9 t/m 12 jaar).

Naar tarieven

Beleven met alle zintuigen
doe je buiten in de natuur: met hart, hoofd en handen

Beide interactieve speurtochten starten met een inspirerende voorbereidende les in de klas. Tijdens deze les worden de kinderen voorbereid op hun bezoek aan het Bomenmuseum, dat een dagdeel zal duren.

Tijdens de buitendag (het bezoek aan het Bomenmuseum zelf) staat het beleven en ervaren van het bomenrijk met alle zintuigen centraal. Door deze eigen beleving is er een ingang om te leren over het bomenrijk en de grote samenhang met mensen.

Na afloop is er in de klas een verwerking waarbij de ervaringen worden besproken en een plaats krijgen. Er wordt afgesloten met een succesverzekerde knutselactiviteit van formaat!

Meer lezen

Bomenbiologie.nl

Een bomentuin als klaslokaal is fun

Kerndoelen & lesprogramma's

Bomen over bomen

Boek een bezoek

Een indrukwekkend uitstapje

Bomenbiologie.nl is een initiatief van het Nationaal Bomenmuseum | Von Gimborn Arboretum
Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | Reserveren:
info@bomenmuseum.nl